Hoe en waarom moet je het attributiemodel in Google Ads wijzigen?

Er wordt veel gezegd over attributiemodellen in Google Analytics. Velen weten echter niet dat het instellen van het juiste attributiemodel ook belangrijk is in Google Ads-campagnes. Als we een van de slimme biedstrategieën gebruiken, zouden we er nog meer in geïnteresseerd moeten zijn.  Wat is het attributiemodel? Het attributiemodel is niets anders dan een regel […]

Er wordt veel gezegd over attributiemodellen in Google Analytics. Velen weten echter niet dat het instellen van het juiste attributiemodel ook belangrijk is in Google Ads-campagnes. Als we een van de slimme biedstrategieën gebruiken, zouden we er nog meer in geïnteresseerd moeten zijn. 

Wat is het attributiemodel?

Het attributiemodel is niets anders dan een regel die aangeeft aan welke bron de op onze site uitgevoerde transactie of conversie wordt toegeschreven. 

Voorbeeld van een conversiepad: 

Google Ads -> Directe toegang -> Organische resultaten -> Aankoop

In dit geval wordt met het attributiemodel ‘Eerste klik’ de aankoop toegewezen aan Google Ads. Bij het attributiemodel “Laatste klik” wordt de aankoop toegeschreven aan de organische resultaten. In Google Ads is het identiek, alleen is in plaats van op klikbronnen, het attributiemodel van toepassing op advertenties. Zie je nu waarom het zo belangrijk is? 

Waarom het attributiemodel in Google Ads wijzigen? 

Wanneer we conversies toevoegen aan, of verzenden naar Google Ads, stellen ze automatisch het attributiemodel ‘Laatste klik’ in. Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, dit is niet het beste model en er worden zo veel conversies niet toegewezen aan onze campagne. Dit willen we natuurlijk graag veranderen, omdat het een belangrijke factor beïnvloedt die ons in staat zal stellen onze Google Ads-campagne beter uit te voeren. Intelligente campagnes en automatische biedstrategieën maken gebruik van conversiegegevens. Hoe meer gegevens ze hebben, hoe beter ze onze campagnes zullen uitvoeren en optimaliseren, wat van invloed zal zijn op het aantal nieuwe conversies en de kosten. 

Hoe kan je het attributiemodel in Google Ads veranderen? 

Het wijzigen van het attributiemodel in Google Ads is heel eenvoudig. 

  • We loggen in op ons Google Ads-account en selecteren ‘TOOLS AND SETTINGS’ in het hoofdmenu en selecteren ‘Conversions’ in de kolom ‘MEASUREMENT’.

Changing attribution model in Google Ads step 1

  • In dit paneel zou je al jouw conversies moeten zien die zijn toegevoegd aan je Google Ads-account of geïmporteerd uit Google Analytics. Het attributiemodel moet voor elke conversie afzonderlijk worden gewijzigd. Je hebt trouwens ook de mogelijkheid om te controleren of alle conversies die aan het Google Ads-account zijn toegevoegd, nuttig voor je zijn. We klikken op de conversies die ons interesseren.

How to change attribution model in Google Ads step 2

  • In dit paneel kunnen we de instellingen van onze conversie zien. Klik op “EDIT SETTINGS” 

Changing attribution model in Google Ads step 3

  • In het attributiemodel-tabblad uit het drop-down menu selecteren we het model dat bij ons past en klikken we op “SAVE”. Dat is alles. Het is goed om deze eenvoudige stappen te onthouden bij het toevoegen van elke nieuwe conversie aan Google Ads. 

Changing attribution model in Google Ads step 4

Soorten attributiemodellen 

Er zijn zes attributiemodellen om uit te kiezen. Van boven naar beneden:

Data-driven 

Ofwel gegevensgestuurd, absoluut het beste attributiemodel, maar het is alleen beschikbaar als we de juiste hoeveelheid gegevens verzamelen in ons Google Ads-account. Het kenmerkt deelname aan conversies toe op basis van gegevens die in het account zijn verzameld. 

Last click 

Wijst de conversie toe aan de advertentie waarop het laatst is geklikt. 

First click 

Wijst de conversie toe aan de advertentie waarop het eerst is geklikt.

Linear 

Verdeelt het aandeel conversies gelijkelijk over alle conversies op het ‘winkelpad’. 

Time decay 

Wijst meer toe aan klikken die plaatsvonden in de kortste tijd vóór de conversie. 

Position-based 

Wijst 40% van het aandeel toe aan de eerste en laatste klik en wijst de resterende 20% toe aan de rest van de klikken. 

Welk attributiemodel moet je kiezen? 

Wanneer je dit punt bereikt, zou je reeds moeten weten dat het waarschijnlijk niet “First Click” en “Last Click” is. Volgens mij zijn deze attributiemodellen het zwakst en ik zou daarom aanraden om modellen te gebruiken die rekening houden met het hele conversiepad. De beste keuze is het “Data-driven” -model en als je deze optie hebt, is het een goed idee om het aan te zetten. Als dit model echter niet beschikbaar is, moet er gekozen worden tussen de laatste drie. Hier is de keuze aan jou en die keuze hangt af van de branche, het product, enz. Ik gebruik er meestal twee. “Lineair” of “Position-based” en ik raad het jou ook aan. 

Het wijzigen van het attributiemodel is zo gebeurd en is zeer eenvoudig. Het is belangrijk om hieraan te denken wanneer je nieuwe conversies toevoegt aan je Google Ads-account. Hierdoor zullen onze campagnes beter werken dankzij de grotere hoeveelheid data die we kunnen verzamelen.

These articles may interest you

Geen reacties